giovedì 12 maggio 2016

Italienii din Pisa practica agricultura ecologica la Zavoaia

Ecco che facevo 11 anni fa !
Italienii din Pissa practica agricultura ecologica la Zavoaia
Italienii din Pissa practica agricultura ecologica la Zavoaia
Marţi, 20 Septembrie 2005 | Cati LUPASCU | 0 Comentarii
Trimite Prin:   
De citiva ani, si in Romania, se vorbeste tot mai des despre agricultura ecologica, o solutie minune pentru dezvoltarea mediului rural, pentru rentabilizarea fermelor si propasirea taranului roman. Se spunea, la un moment dat, chiar ca agricultura ecologica ar putea salva agricultura romaneasca, utilizarea la scara redusa a produselor chimice (ingrasaminte, erbicide, pesticide) in ultimii 15 ani transformind pamintul din Romania intr-un mediu propice pentru o astfel de afacere. A aparut legislatie speciala pentru acest domeniu, si au aparut si primii investitori interesati, mare parte straini. Dupa citiva ani de practica insa, unii s-au convins, realitatea nu corespunde nici pe departe cu ceea ce lasa sa se inteleaga oficialii nostri. In primul rind, riscurile in agricultura ecologica sint mult mai mari decit in agricultura conventionala si, se pare, nu prea sint acoperite de politele de asigurare, accesul la subventii este restrictionat si mai exista inca serioase carente legislative si de organizare, care determina rupturi pe lantul productie - valorificare. 



Ferma ecologica la Zavoaia



Recent, AgroCaravana "100 km cu «Obiectiv»" a poposit la o astfel de ferma, situata in apropierea localitatii Zavoaia. "Antica Fattoria", caci despre ea este vorba, este o firma mixta, cu 8 actionari italieni si unul roman, care practica agricultura in sistem ecologic atit cultura vegetala, cit si cresterea animalelor. In plus, italienii au luat in concesiune de la ADS si un lac de pe teritoriul comunei Zavoaia, Lacul Traian, pe care vor sa dezvolte activitate stiintifica, mai precis sa il transforme in arie protejata. In intreaga activitate, conducerea firmei colaboreaza cu autoritatile locale si centrale din domeniul protectiei mediului, cu mai multe universitati din Romania si din Italia, cu Asociatia de ornitologie si alte asociatii de protejare a mediului, animalelor si pasarilor, cu cercetatori atit romani, cit si italieni. De fapt, majoritatea actionariatului italian este formata din oameni de stiinta si profesori universitari din Regiunea Pissa Italia. 

"Totul este ecologic. Noi vrem ca aici, pe lacul mare, pe balta care il alimenteaza si mai este inca un lac mai mic in jos, sa facem arie protejata. Vrem sa facem schimburi de experienta, intre universitati, sa dezvoltam activitate stiintifica. Acesta este obiectivul principal. Dezvoltam si activitate economica, pentru ca trebuie sa ne sustinem financiar. Deocamdata este foarte greu pentru ca am bagat bani multi, am investit in agricultura si nu am reusit nici sa facem productie mare, nici sa ne vindem produsele ca ecologice", a precizat , Alessandro Barsacchi, unul din actionarii firmei, "Antica Fattoria" SRL Braila. 



"Nu am putut trece granita cu animale vii"



Prima activitate economica de anvergura, dezvoltata in judetul Braila de firma italiana, a fost cresterea porcilor in sistem ecologic. S-a inceput cu aproape 400 de capete, intr-un complex conceput pe malul lacului. Pentru ca nu a primit autorizatie de functionare din partea Agentiei de Protectie a Mediului, complexul a fost mutat. Problemele cu care s-au confruntat in valorificarea carnii, insa, au au determinat de la an la an o reducere dramatica a efectivelor, in prezent ajungindu-se la circa 30 de capete. "Nu a mers pentru ca noi, la inceput, am zis asa: aducem material biologic din Italia, crestem aici in sistem ecologic, si carnea o vindem pe piata europeana unde exista cerere. Dar, dupa ce am cumparat porci din Italia, nu ne-au dat voie sa ii aducem in Romania din motive sanitar-veterinare. Atunci am schimbat: crestem porci din Romania, certificati. Totul a fost in regula la inceput. Le-am dat mincare din ferma noastra vegetala ecologica, am respectat toate cerintele impuse de lege, am fost verificati periodic, totul a fost OK. Cind sa ii ducem inapoi in Italia insa, nu ne-a dat voie la granita. Au zis ca primim aviz de trecere doar pentru porci taiati, in carcasa. Dar tot regulamentul spune ca porcii ecologici trebuie sacrificati in abatoare speciale, certificate, agreate in UE, iar in Romania nu exista asa ceva. Am obtinut aprobare sa ii sacrificam cel mai apropiat abator certificat de UE, dar acesta este in Ungaria, iar granita nu se trece cu animale vii. Deci am vindut carnea in sistem conventional in Romania, la pretul pe care il stiti, mult sub cel de productie. Am pierdut. Cum sa va spun, in agricultura ecologica investitia este mai mica decit in sistemul conventional, dar si productia este mai mica, astfel incit este nevoie de o comercializare la preturi mai mari ca sa iti poti acoperi cheltuielile", a spus Barsacchi. 



"Piinea obtinuta din griu ecologic se vinde de 4 ori mai scump"



In Italia, agricultura ecologica este destul de dezvoltata, dar multe din produse pleaca in Franta si Germania, tari in care cererea si consumul sint foarte mari. "In ceea ce priveste pretul de valorificare a produselor ecologice, in Italia, de exemplu, sint produse la care indiferent ca sint ecologice sau conventionale pretul este la fel, dar sint si produse la care diferenta este enorma. De exemplu, griul indiferent in ce sistem este produs se vinde la fel, dar piinea obtinuta din griu ecologic se vinde de 4 ori mai scump decit cea din griu conventional. La carne, cam de doua-trei ori este mai scump. Dar sint produse ecologice care se vind de 10 ori mai scump. Si, mai este ceva. De exemplu, la porci, noi am vrut sa aducem aici sa crestem o rasa de porci care este pe cale de disparitie si care mai traieste doar in zona noastra, Pissa. Faptul ca gasim aceasta rasa numai acolo, creste pretul considerabil, indiferent daca porcul este crescut in sistem conventional sau ecologic. Asa este in Italia, indiferent de produs, daca se gaseste pe o arie restrinsa, numai intr-o anumita zona, este foarte scump", a explicat Bersacchi.



"Nu primim despagubiri, nu primim subventii"



Problemele privind trecerea granitei cu produsele ecologice nu au fost singurele care au frinat dezvoltarea afacerii. Administratorul societatii ne-a mai explicat si faptul ca practica ecologica reduce drastic accesul la subventii. "Am avut mari probleme cu subventiile, nu primim pentru ca lucrind ecologic nu indeplinim conditiile din lege privind tehnologiile culturilor. Nu erbicidam, nu aplicam ingrasamint, nu folosim produse de uz fitosanitar si, deci, nu beneficiem de subventii. Acum, de exemplu, avem asigurare si nu vor sa ne despagubeasca pentru ca, spun ei, din nou nu am respectat tehnologia. Dar daca lucram ecologic cum sa facem asta? Asa am mai patit la subventia la productia marfa si la seminte pentru ca noi nu folosim saminta tratata", a incheiat Alessandro Barsacchi.

Cu toate ca lucrurile nu merg asa cum au gindit initial, italienii nu vor sa renunte, obiectivul lor principal fiind acum obtinerea statutului de arie protejata pentru lacul Traian. In plus, spera ei, pe masura ce momentul integrarii se apropie si legislatia va fi armonizata, agricultura ecologica va fi tratata la adevarata ei valoare, asa cum se intimpla deja in tarile dezvoltate ca: Franta, Germania sau Marea Britanie.

Nessun commento: